poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kuchnia brazylijska - Moqueca




Moqueca to rodzaj potrawy, której głównym składnikiem są owoce morza, zanurzone w sosie przyrządzonym na bazie oleju palmowego, mleka kokosowego oraz niewielkiej ilości cebuli, pomidorów i papryki.

Danie to podawane jest w żeliwnych kociołkach podgrzewanych od spodu, razem z dodatkiem manioku, doprawionego masłem lub słoniną.

Oto przepis na Moqueca de peixe – moqueca rybna - danie tradycyjne regionu Bahia, które jest znakomitym przykładem wpływów afrykańskich na brazylijską gastronomię.

Składniki:

http://flavorsofbrazil.blogspot.com
  • płat rybny (miętus pospolity, tuńczyk...)
  • olej palmowy
  • mleko kokosowe
  • czosnek
  • świeża kolendra
  • kminek
  • zielona papryka
  • starta skórka i skok z cytryny
  • ewentualnie szczypior



Przygotowanie


  1. Przez ok. 2 godz. marynujemy rybę w czosnku, szczypiorku, kolendrze, soli i skoku z cytryny.
  2. Rybę z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ją plastrami o grubości palca pomidora i cebuli.
  3. Polewamy olejem palmowym.
  4. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku.
  5. Pod koniec pieczenia dodajemy mleko kokosowe by złagodzić smak oliwy palmowej.
  6. Danie podajemy z białym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz