Moqueca to rodzaj potrawy, której głównym składnikiem są owoce morza, zanurzone w sosie przyrządzonym na bazie oleju palmowego, mleka kokosowego oraz niewielkiej ilości cebuli, pomidorów i papryki.
Danie to podawane jest w żeliwnych kociołkach podgrzewanych od spodu, razem z dodatkiem manioku, doprawionego masłem lub słoniną.
Oto przepis na Moqueca de peixe – moqueca rybna - danie tradycyjne regionu Bahia, które jest znakomitym przykładem wpływów afrykańskich na brazylijską gastronomię.
Składniki:
http://flavorsofbrazil.blogspot.com |
- płat rybny (miętus pospolity, tuńczyk...)
- olej palmowy
- mleko kokosowe
- czosnek
- świeża kolendra
- kminek
- zielona papryka
- starta skórka i skok z cytryny
- ewentualnie szczypior
Przygotowanie
- Przez ok. 2 godz. marynujemy rybę w czosnku, szczypiorku, kolendrze, soli i skoku z cytryny.
- Rybę z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ją plastrami o grubości palca pomidora i cebuli.
- Polewamy olejem palmowym.
- Przykrywamy i pieczemy w piekarniku.
- Pod koniec pieczenia dodajemy mleko kokosowe by złagodzić smak oliwy palmowej.
- Danie podajemy z białym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz